Резултати од меѓународниот конкурс за пишување писмо

Светскиот поштенски сојуз ги објави резултатите од овогодишниот меѓународен конкурс за пишување писмо. Победник е 15-годишната Nguyen Thi Thu Trang од Виетнам, чие писмо ги победи останатите 980.000 учесници.

Како добитник на златен медал, истиот и беше доделен на Транг во Истанбул, Турција, за време на завршната церемонија на 26-иот Светски поштенски конгрес на 7 октомври.

Директорот на Светскиот поштенски сојуз, Бишар А. Хусеин изјави дека е пресреќен што децата сè уште ја ценат моќта на пишаниот збор во дигиталното општество. 

Меѓународното жири, исто така, додели и сребрен медал на Ивана Илијан Јанева, 15-годишно девојче од Бугарија, а бронзениот медал на Даша Бахор, 14-годишно девојче од Словенија.

Агенцијата за пошти, со особено задоволство и чест, известува дека победникот од Македонија, 14-годишната Марија Додовска, за своето писмо на овој конкурс, доби Пофалница од Светскиот поштенски сојуз, заедно со уште девет учесници од целиот свет.

Печати Е-пошта

Новогодишно изненадување

Агенцијата за пошти и Театарот за деца и младинци на децата од Детскиот дом „11-Октомври“ им приредија забава по повод Новогодишните и Божиќни празници.  Во театарот беше одиграна претставата „Лакомата меца“ во изведба на актерите Ана Левајковиќ Бошков, Катарина Илиевска-Силјановска и Владимир Лазовски.  По завршувањето на едукативната претставата децата беа изненадени од Дедо Мраз кој ги израдува и им подели новогодишни пакетчиња.

 

Печати Е-пошта

Ден на дрвото

Во пресрет на 16-та Есенска акција „Денот на дрвото-засади ја својата иднина“, Агенцијата за пошти заедно со дипломатскиот кор во Македонија, учествуваше во садувањето на млади садници во општина Петровец, во кругот на Јавното претпријатие „Јасен”.

Печати Е-пошта

Светски ден на поштата

Светскиот ден на поштата се празнува секоја година на 9 октомври, тоа е годишнина од основањето на Светскиот поштенски сојуз (Universal Postal Union -UPU) во 1874 година во швајцарскиот град Берн. Целта на Светскиот ден на поштата е да ја подигне јавната свест за улогата на поштенскиот сектор во секојдневниот живот на луѓето и бизнисите и неговиот придонес за општествениот и економски развој на земјите.

Печати Е-пошта

Награди на меѓународниот конкурс за пишување писмо

Во конкуренција на 1,5 милиони деца од цел свет, Сара Џадид од Либан е победник на меѓународниот конкурс за пишување на писмо во организација на Светскиот поштенски сојуз. Таа го импресионира интернационалното жири со срцепарателна молба за свет без војна. Како дел од наградата за неа е обезбедено патување во Швајцарија и посета на Интернационалното биро на Светскиот поштенски сојуз.

Покрај златниот медал, сребрен медал доби Мириам Кампос Ацин од Шпанија, а добитник на бронзата е Силва Брито Леонардо од Бразил.

Од Македонија со свое писмо учествуваше Софи Пановска од Битола

Наградените писма може да ги видите тука:

Печати Е-пошта