Како технологијата ги спаси ѕвездите на калиграфијата

Некои велат дека технологијата го убива ракописот, но тоа е погрешна констатација. Нова генерација на калиграфи ги користат социјалните медиуми за да развијат аналогија на уметноста на калиграфијата во дигиталниот свет.

Преземено од BBC,

Линк од BBC

Печати Е-пошта

Австриските поштенски работници се справија со агресивните кучиња

Австриската Пошта започна да им дава на своите работници колачиња за кучиња, со цел да им помогне да се справат со агресивни миленици кога доставуваат пошта.

Одлуката да им се даде на 9.000 работници торба со кучешки бисквити која ќе ја носат со себе секој ден е донесена откако 47 работници биле каснати минатата година, изјави портпаролот.

„Секое гризнување е премногу“, изјавил Мајкл Хомола за вестите на NBC.

Државните медиуми ја цитираат изјавата на еден поштенски работник, Марија Стокер, дека со бисквитите има разлика.

„Кучињата сега се примерни“, искоментирала таа.

Сопствениците на кучињата исто така го поздравија потегот.

„Нашите кучиња сигурно ќе се смират ако им се дадат бисквити и шансите да бидат агресивни се помали“, изјавил сопственикот на куче Максимилијан Фајфенберг за весникот.

Печати Е-пошта

50-та јубилејна CERP Пленарна седница

На 28-ми и 29-ми мај 2015 година во Софија, Република Бугарија се одржа 50-тата годишна Пленарна седница на Европскиот комитет за поштенски регулации (CERP).

На пленарната седница учествуваа претставници од 29 земји членки на Европската конференција на поштенски и телекомуникациски администрации (CEPT) со 72 делегати и 5 делегати посматрачи.

На оваа седница од страна на Агенцијата за пошти учествуваа Љубиша Митевски во својство на CERP Претседател кој го организираше работниот програм и ја водеше Пленарната седница, Мирјана Јанковиќ во својство на претставник на CERP Секретаријат и Васил Влахчев учесник на Пленарната седница.

Печати Е-пошта

Хуманитарна акција - Збор за надеж

Со цел да им се помогне на граѓаните кои беа погодени од поплавите и поројните врнежи од дожд кои беа најинтензивни во месецот февруари оваа година, да им се подаде рака кога најмногу им е потребно, Агенцијата за пошти во соработка со АД „Македонска пошта“покрена иницијатива за хуманитарна акција „Збор за надеж “ за помош на луѓето од поплавените подрачја.

Главна активност е испраќањето на картички со пораки за поддршка на нашите сограѓани кои беа погодени од невремето. Илустрацијата за пригодната картичка ја направи данскиот уметник Peter Hermann.

Сите заинтересирани кои се хумани и сакаат да помогнат, ќе имаат можност во ракопис да напишат пораки со поддршка и да ги испратат по пошта.

Агенцијата за пошти го постави својот хуманитарен пулт во Градскиот Трговски Центар, од каде сите граѓани ќе можат бесплатно да земат картички и на нив да напишат хумана порака.

Печати Е-пошта

UPU - Регионална конференција

Поддршка на земјите од Европа и земјите од Централна Источна и Југоисточна Европа во реформите во поштенскиот сектор и развојните процеси преку методологијата на Светскиот поштенски сојуз

На 24 и 25 мај 2015 год. Агенцијата за пошти беше домаќин на Регионална конференција на Светскиот поштенски сојуз (UPU) и PostEurop. Тема на дводневната конференција беше   „Поддршка на земјите од Европа и земјите од Централна Источна и Југоисточна Европа во реформите во поштенскиот сектор и развојните процеси преку методологијата на Светскиот поштенски сојуз“.

На Регионалната конференција зедоа учествуваат претставници од: Светски поштенски сојуз (UPU), PostEurop, Европскиот комитет на поштенски регулации (CERP), како и претставници од шест земји во регионот и тоа: Албанија, Босна и Херцеговина, Србија, Турција, Хрватска и Македонија.

Печати Е-пошта