Деветта јавна седница

Деветтата јавна седница на Агенцијата за пошти се одржа на 24.12.2014 година во хотел Holiday Inn, во дневната сала.

По принципот на своето транспарентно работење, оваа седница  им овозможи на сите заинтересирани страни да се информираат и запознаат со нејзините превземени активности и идни планови.

Седницата го имаше следниот ДНЕВЕН РЕД:

  1. Трендови на поштенскиот пазар во Република Македонија за 2014 година.
  2. Преглед на работата на Агенцијата за пошти во 2014 година.

Печати Е-пошта

Агенцијата за пошти ја поддржа акцијата „Ден на дрвото“

 

На 03.12.2014 година, директорот на Агенцијата за пошти Влатко Атанасоски заедно со вработените, учествуваа на 14 –та акција „ДЕН НА ДРВОТО 2014 - Засадија својата иднина“. Мотото на акцијата оваа година е „Стоп за катастрофите “.

Вработените од Агенцијата за пошти, на новоформираниот зелен појас на булеварот Февруарски поход во Ново Лисиче, засадија дрвце со што ја поддржаа оваа акција со цел да се поттикне заштитата на животната средина.

На површина од 1.107 хектари вчера беа засадени околу 5 милиони дрвца низ територијата на цела Македонија.

Главен акцент на пошумувањето годинава беше ставен на голи и опожарени површини, а се раззеленуваше и во урбаните и руралните средини, голините и корозивните места.

Проектот за пошумена Македонија преку засадување на иднината се појави во август 2007 година, кога амбасадорот на мирот на УНЕСКО, светски познатиот баритон, маестро Борис Трајанов,  поттикнува проект за масовно засадување на голините и опустошените планини. Незаборавна е изјавата на уметникот дека „Не сме само ние жители на Планетета, и шумите се жители како и ние“.

Печати Е-пошта

Агенцијата за пошти ја поддржува Европската недела на мобилност!

 

Европската недела на мобилност е најшироко распространета кампања за одржлива мобилност во светот. Се случува секоја година од 16 до 22 септември. Целта на кампањата е да се охрабрат европските локални власти да воведат и промовираат мерки за одржлив транспорт и да ги поканат граѓаните да пробаат да користат алтернативен превоз наместо автомобилот.

Знаеме дека најголемото загадување на нашиот главен град е од издувните гасови на автомобилите. Агенцијата за пошти ќе се труди да даде придонес во креирањето на  повеќе велосипедски патеки и обележување  на простор за велосипедисти на сообраќајниците, како и за создавање Зелена зона која предвидува забрана за движење на автомобили низ централното градско подрачје. Во наредниот период планирани се повеќе проекти кои би ги стимулирале давателите на поштенски услуги да користат еко-пријателски возила при достава на пратките во урбаните средини.

Печати Е-пошта