Соопштенија

Известување до корисниците на АД„Пошта на Северна Македонија“ – Скопје: Држави за кои може да се праќаат поштенски пратки во меѓународен сообраќај

10.07.2020
Давателот на универзалната услуга - АД„Пошта на Северна Македонија“ – Скопје, ги известува своите корисници дека е во постојан контакт со меѓународните поштенски оператори и превозници и своето меѓународно работење го прилагодува на постојната состојба

Известување до корисниците на АД„Пошта на Северна Македонија“ – Скопје: Повторно воспоставен прием на пратки за САД и одреден број на држави од Европа

09.07.2020
Давателот на универзалната услуга - АД„Пошта на Северна Македонија“ – Скопје, ги известува своите корисници дека е во постојан контакт со меѓународните поштенски оператори и превозници и своето меѓународно работење го прилагодува на постојната состојба.

Учество на преставници на Агенцијата за пошти на 18-от состанок на Групата на Европски регулатори за поштенски услуги

01.07.2020
На 25-ти јуни 2020 година, Групата на Европски регулатори за поштенски услуги (ЕРГП) го одржа 18 –от пленарен состанок преку видеоконференциски пат, под претседателство на д-р Спирос Пантелис, заменик –претседател на грчката комисија за телекомуникации и пошти (ЕЕТТ), на кој учествуваа и претставници на Агенцијата за пошти.

Евиденцијата за услугите за поштенски пратки со откупнина задолжително да ги содржи адресните податоци на примач и на испраќач

25.06.2020
Притоа, се поприсутен е притисокот на испраќачите-трговци врз давателите на поштенски услуги, доставувачите да ја наплаќаат цената од примачите, во готови пари (т.н. откупнина за поштенските пратки ) и наплатениот износ, исто така во готовина, да го предадат на испраќачите.

Зголемен интересот за работа во поштенскиот сектор

22.06.2020
Интересот за работа во поштенскиот сектор е зголемен за 15-20 проценти од вообичаеното во овој период во годината, за што говори и фактот што за последниот месец имавме консултации со повеќе фирми заинтересирани за работа во достава на онлајн пратки, вели во интервјуто за МИА, директорката на Агенцијата за пошти, Билјана Аврамоска Ѓореска.

Афирмативни констатации за подготвеноста и капацитетите на македонските институции во контекст на либерализацијата на поштенскиот пазар, согласно законодавството на Европската Унија

15.06.2020
Напис под наслов "Република Северна Македонија се движи кон поштенската либерализација со поддршка од Шпанија" објавен во денешното (15.06.2020 година) електронско издание на публикацијата "Diplomat in Spain". Целиот текст со превод

Примената на систем за посебно сметководство и алокација на трошоците ќе има значителен бенефит и за Агенцијата за пошти како регулаторно тело и за давателот на универзалната услуга

08.06.2020
Примената на систем за посебно сметководство и алокација на трошоците ќе има значителен бенефит и за Агенцијата за пошти како регулаторно тело и за давателот на универзалната услуга – истакна директорката на Агенцијата за пошти, Билјана Аврамоска Ѓореска.

Официјално завршување на Твининг проектот "Зајакнување на капацитетите на Агенцијата за пошти"

02.06.2020
На 02 јуни, со одржување на последната работилница од Компонента 2 која се однесува на одредување на систем за посебно сметководство и алокација на трошоци, модел за пресметка на нето трошоци на универзалната услуга и модел за политика на цени, официјално заврши Твининг проектот "Зајакнување на капацитетите на Агенцијата за пошти".

Утврдување на систем за посебно сметководство и алокација на трошоци на давателот на универзалната услуга, модел за пресметка на нето трошоците на универзалната услуга и модел за регулација на цените на универзалната услуга

28.05.2020
Од денеска до 2 јуни во организација на Агенцијата за пошти, во рамките на Твининг проектот "Зајакнување на капацитетите на Агенцијата за пошти", во просториите на А.Д.Пошта на Северна Македонија се реализира последната видео - работилницаод Компонента 2 која се однесува на одредување на соодветен систем за посебно сметководство и алокација на трошоци, модел за пресметка на нето трошоци на универзалната услуга и модел за политика на цени.

Видео конференциски состанок на работната група Прекугранична достава на пакети (Cross Border Parcel Delivery) на Европскиот Комитет за поштенска регулација (European Committee for Postal Regulation)

19.05.2020
Денес, во рамките на работната група Прекугранична достава на пакети(Cross Border Parcel Delivery) на Европскиот  Комитет за поштенска регулација (European Committee for Postal Regulation) се одржа видео конференциски состанок на кој учествуваа  претставници  на Агенцијата за пошти – (од Директоратот за следење и анализа на пазар и од Директоратот за грижа на корисници), заедно со претставници од 36 земји членки.