Соопштенија

Потпишан меморандум за соработка помеѓу АП и ОПМ

12.10.2021
APOPM
Денес во просториите на Агенцијата за пошти, м-р Билјана Аврамоска Ѓореска директорка на Агенцијата за пошти (АП ) и д-р Маријана Лончар Велкова претседател на Организацијата на потрошувачите на Македонија (ОПМ ) потпишаа Меморандум за соработка.

Светски ден на поштата

30.09.2021
WDP
Светскиот ден на поштата се празнува секоја година на 9 октомври. Тоа е годишнина од основањето на Светскиот поштенски сојуз (Universal Postal Union -UPU) во 1874 година во швајцарскиот град Берн. Целта на Светскиот ден на поштата е да ја подигне јавната свест за улогата на поштенскиот сектор во секојдневниот живот на луѓето и бизнисите и неговиот придонес за општествениот и економски развој на земјите.

Второ место за Бруно Ивановски од Република Северна Македонија на 50тиот Меѓународен конкурс за пишување писма

30.08.2021
50th
Победникот на овогодинешниот Меѓународен конкурс за пишување писма беше објавен  на последниот ден од  Конгресот на Светскиот поштенски сојуз во Абиџан, Брегот на Слоновата Коска. Овој настан во 2021 година претставува 50 годишнина на конкурсот за млади писатели. Оваа година победничка на конкурсот е 14 годишната Нубајша Ислам од Силхет, Бангладеш. Таа го доби првото место за своето писмо до нејзината малечка сестра за тешкотиите со кои се соочило нејзиното семејство за време на пандемијата Ковид-19. Темата на конкурсот оваа година беше - ,,Напиши писмо до член од твоето семејство во врска со искуството со Ковид-19”. Оваа година победничка на конкурсот е 14 годишната Нубајша Ислам од Силхет, Бангладеш. Таа го доби првото место за своето писмо до нејзината малечка сестра за тешкотиите со кои се соочило нејзиното семејство за време на пандемијата Ковид-19. Темата на конкурсот оваа година беше - ,,Напиши писмо до член од твоето семејство во врска со искуството со Ковид-19”.

Марјан Освалд од Словенија избран за заменик генерален директор на Светскиот поштенски сојуз (UPU)

26.08.2021
Marjan
На 27миот Светски поштенски конгрес земјите членки го изгласаа Марјан Освалд за позицијата заменик генерален директор на Светскиот поштенски сојуз (UPU). За време на гласањето за заменик директор на UPU, Марјан Освалд од Словенија беше избран во вториот круг со вкупно 86 гласови. Откако заврши гласањето, г-дин Освалд изјави: ,, Многу сум среќен и горд што сум тука”.

Масахико Метоки од Јапонија избран за генерален директор на Светскиот поштенски сојуз (UPU)

26.08.2021
Masahiko
На 27миот Светски поштенски конгрес земјите членки го изгласаа Масахико Метоки за позицијата генерален директор на Светскиот поштенски сојуз (UPU). На социјалните медиуми г-дин Масахико Метоки изјави: ,, За мене е огромна чест и искрено им се заблагодарувам на земјите членки и луѓето кои ме поддржаа. Целосно ќе се посветам за светла иднина на UPU.”

Укинато Општо oвластување на давателот на поштенски услуги БАЛКАН ПОСТ ДОО Скопје

29.07.2021
Во согласност со овластувањата од Законот за поштенските услуги (“Службен весник на Република Македонија бр.158/2010, 27/2014, 42/2014, 187/2014, 146/2015, 31/2016, 190/2016, 64/2018, 248/2018 и 27/2019 и ,,Службен весник на Република Северна Македонија,, бр.275/2019 и 150/2021),Агенцијата за пошти  со Решение на   13.07.2021 година  го укина Општото овластување на давателот на поштенските услуги   БАЛКАН ПОСТ ДОО Скопје, поради неисполнување на правата и обврските по член 45 став 4 и член 26 став 3 од Законот за поштенските услуги.

Укинато Општо oвластување на давателот на поштенски услуги ГПС-Глобал Постал Сервисе ДООЕЛ Скопје

28.07.2021
Во согласност со овластувањата од Законот за поштенските услуги (“Службен весник на Република Македонија бр.158/2010, 27/2014, 42/2014, 187/2014, 146/2015, 31/2016, 190/2016, 64/2018, 248/2018 и 27/2019 и “Службен весник на Република Северна Македонија,, бр. 275/2019 и 150/2021), Агенцијата за пошти со Решение на   13.07.2021 година  го укина Општото овластување на давателот на поштенските услуги  ГПС-Глобал Постал Сервисе ДООЕЛ Скопје,поради неисполнување на правата и обврските по член 45 став 4 и член 26 став 3 од Законот за поштенските услуги.

Ден за прием на земјите во развој од Европа и Заедницата на независни држави - како дел од подготовките за претстојниот Конгрес на Светскиот Поштенски Сојуз во Абиџан, 2021-ва година

23.07.2021
UPU
Денес во организација на Светскиот Поштенски Сојуз преку Меѓународното Биро, виртуелно се одржа Ден за прием на земјите во развој од Европа и Заедницата на Независни Држави ,,CIS”, во насока на подготовките за претстојниот  Конгрес на СПС во Абиџан, Брегот на Слоновата Коска 2021-ва година. На покана на Меѓународното биро, на состанокот учество зема и претставник од Агенцијата за пошти.

Донесен нов Правилник за видовите на финансиски податоци и информации поврзани со обезбедувањето на поштенските услуги и начинот на нивното доставување до Агенцијата и Извештаи за обезбедување на поштенски услуги

16.07.2021
Врз основа на член 25 став 2 од Законот за поштенските услуги (,,Службен весник на Република Македонија,, бр.158/2010, 27/14 , 42/14 и 187/2014, 146/2015, 31/2016, 190/2016, 64/2018, 248/2018, 27/2019 и ,,Службен весник на Република Северна Македонија,, бр.275/2019 и бр.150/2021), Агенцијата за пошти ги пропишува видовите на финансиски податоци и информации поврзани со обезбедување на поштенските услуги, кои давателите на поштенските услуги се должни да ги доставуваат.

Одобрен Вториот Квартален Извештај за спроведување на Годишната Програма за работа на Агенцијата за пошти за 2021 година

09.07.2021
Врз основа на член 15 ст. 1, член 16 став 1 алинеја 10 и член 19 став 3  од Законот за поштенските услуги(„Службен весник на Република Македонија“ бр.158/2010, 27/2014, 42/2014, 187/2014, 146/2015, 31/2016, 190/2016, 64/2018, 248/2018, 27/2019 и “Службен весник на Република Северна Македонија” бр.275/2019,150/2021), Комисијата на Агенција за пошти