Корисници

Грижа и заштита на правата на корисниците во поштенски услуги

Лиценци

Издавање, контрола и ажурирање на сите лиценци за поштенски услуги

Информации

Побарајте информации од јавен карактер за поштенските услуги и субјекти

Второ место за Бруно Ивановски од Република Северна Македонија на 50тиот Меѓународен конкурс за пишување писма

30.08.2021
50th
Победникот на овогодинешниот Меѓународен конкурс за пишување писма беше објавен  на последниот ден од  Конгресот на Светскиот поштенски сојуз во Абиџан, Брегот на Слоновата Коска. Овој настан во 2021 година претставува 50 годишнина на конкурсот за млади писатели. Оваа година победничка на конкурсот е 14 годишната Нубајша Ислам од Силхет, Бангладеш. Таа го доби првото место за своето писмо до нејзината малечка сестра за тешкотиите со кои се соочило нејзиното семејство за време на пандемијата Ковид-19. Темата на конкурсот оваа година беше - ,,Напиши писмо до член од твоето семејство во врска со искуството со Ковид-19”. Оваа година победничка на конкурсот е 14 годишната Нубајша Ислам од Силхет, Бангладеш. Таа го доби првото место за своето писмо до нејзината малечка сестра за тешкотиите со кои се соочило нејзиното семејство за време на пандемијата Ковид-19. Темата на конкурсот оваа година беше - ,,Напиши писмо до член од твоето семејство во врска со искуството со Ковид-19”.

Марјан Освалд од Словенија избран за заменик генерален директор на Светскиот поштенски сојуз (UPU)

26.08.2021
Marjan
На 27миот Светски поштенски конгрес земјите членки го изгласаа Марјан Освалд за позицијата заменик генерален директор на Светскиот поштенски сојуз (UPU). За време на гласањето за заменик директор на UPU, Марјан Освалд од Словенија беше избран во вториот круг со вкупно 86 гласови. Откако заврши гласањето, г-дин Освалд изјави: ,, Многу сум среќен и горд што сум тука”.

Масахико Метоки од Јапонија избран за генерален директор на Светскиот поштенски сојуз (UPU)

26.08.2021
Masahiko
На 27миот Светски поштенски конгрес земјите членки го изгласаа Масахико Метоки за позицијата генерален директор на Светскиот поштенски сојуз (UPU). На социјалните медиуми г-дин Масахико Метоки изјави: ,, За мене е огромна чест и искрено им се заблагодарувам на земјите членки и луѓето кои ме поддржаа. Целосно ќе се посветам за светла иднина на UPU.”
  • Агенцијата за пошти ја поддржува Европската недела на мобилност!
    Агенцијата за пошти ја поддржува Европската недела на мобилност!Европската недела на мобилност е најшироко распространета кампања за одржлива мобилност во светот. Се случува секоја година од 16 до 22 септември. Целта на кампањата е да се охрабрат европските локални власти да воведат и промовираат мерки за одржлив транспорт и да ги поканат граѓаните да пробаат…
  • ШТО СЕ ГУБИ КОГА РАКОПИСОТ БЛЕДНЕЕ
    ШТО СЕ ГУБИ КОГА РАКОПИСОТ БЛЕДНЕЕДали ракописот е важен? Не многу, според многу воспитувачи. Општите Основни стандарди, кои се усвоени во повеќето американски држави, наложуваат учење на разбирливо пишување, но само во градинка и прво одделение. После тоа, вниманието брзо се насочува кон ефикасност на тастатурата.
  • Добитниците на наградите и пофалените по конкурсот за најдобро писмо
    Добитниците на наградите и пофалените по конкурсот за најдобро писмоОрганизаторот на овој конкурс, Агенцијата за пошти, изразува големо задоволство и благодарност до сите учесници кои испратија свои писма. Во трите категории пристигнаа вкупно 725 писма. Седум члената жири комисија имаше навистина тешка задача да одбере по 3 писма во секоја категорија, кои ќе…