Соопштенија

Работен состанок на експертската група за достава на пакети на ЦЕФТA

18.04.2024
На 16 и 17 април 2024 година, во Загреб, Хрватска се одржа работен состанок на  ЦЕФТА експертската група за достава на пакети,  на кој учество земаа претставници на 7 земји членки на ЦЕФТА, меѓу кои и претставници на Агенцијата за пошти и Министерството за транспорт и врски,  Данијела Спасиќ Томовска и Блерта Весели.

Оддржано Годишното собрание на Асоцијацијата за Е-трговија на Македонија ( АЕТМ)

05.04.2024
На 03.04.2024 година се одржа Годишното собрание на АЕТМ во присуство на членовите, поддржувачите, партнерите и соработниците. Претседателката на АЕТМ, Д-р Нина Ангеловска го отвори Собранието и им посака добредојде на присутните, а поздравно обраќање имаше и Дерик Фефер, Службеник за приватниот сектор во УСАИД Северна Македонија.

Анализа на пазарот на поштенски услуги во Република Северна Македонија за второ полугодие на 2023 година

04.04.2024
Анализата на пазарот на поштенските услуги за второто полугодие на 2023 година покажува како се развива поштенскиот сектор во Република Севрна Македонија, преку обработка на податоци за обемот и видот на пратките, подрачјето на кое се обезбедуваат поштенските услуги, бројот на вработени лица кај давателите на поштенски услуги, финансиските средства остварени од услугите, бројот на рекламации за дадениот период, капацитетот на јавната поштенска мрежа и др.

Живко Поповски – Цветин во посета на Агенцијата за пошти

03.04.2024
Живко Поповски – Цветин, познатиот македонски хуманист и уметник, воедно и долгогодишен пријател на Агенцијата за пошти, беше во посета на институцијата. Поводот за неговата посета беше одбележување на неговиот јубилеј 40 години од писмото на Мајка Тереза упатено до Цветин, во кое меѓу другото таа напишала „Бедните се секаде околу нас- осамените, несаканите. Биди љубезен и прави им добрина на оние блиску до тебе. И чувај ја радоста на сакањето на Исус во твоето срце бидејќи ТОЈ е верен.“

Успешна реализација на информативниот караван „АП поблиску до корисниците на поштенски услуги!“

01.04.2024
Ap
На 28-ми и 29-ти март, Агенцијата за пошти го реализираше пролетниот караван „АП поблиску до корисниците на поштенски услуги!“. Целта на оваа кампања е да ја доближи работата на давателите на поштенските услуги пред пошироката јавност, како и да ја подигне јавната свест за начинот на користење на правата на корисниците на поштенските услуги.

ИНФОРМАТИВЕН КАРАВАН НА АГЕНЦИЈАТА ЗА ПОШТИ „АП ПОБЛИСКУ ДО КОРИСНИЦИТЕ НА ПОШТЕНСКИТЕ УСЛУГИ“

27.03.2024
Стремејќи се да ја доближи работата на давателите на поштенските услуги пред пошироката јавност, како и да ја подигне јавната свест за начинот на користење на правата на корисниците на поштенските услуги, Агенцијата за пошти во соработка со Канцеларијата на Народниот Правобранител, на 28-ми и 29-ти март 2024 година, ќе го спроведе својот прв информативен караван „АП ПОБЛИСКУ ДО КОРИСНИЦИТЕ НА ПОШТЕНСКИТЕ  УСЛУГИ“.

Директорот Миладиноски за „Слободен печат“: Државната пошта работи по застарен метод и со опрема каква што веќе нема никаде

22.03.2024
Поштенскиот кадар, а особено доставувачите и другите директно вклучени во технолошките процеси, работат по исклучително застарен метод и со опрема за работа што одамна веќе никаде ја нема, речиси и без употреба на ИТ-технологија, а АД Пошта на Северна Македонија со години не успева да најде начин да ги мотивира вработените, кои масовно ја напуштаат работата, алармира Миладиноски.

Доделени награди за најдобрите во македонската е-трговија за 2023 година

22.03.2024
ec
На 14.03.2023 година во организација на Асоцијацијата за е-трговија на Македонија – АЕТМ, се одржа свечена манифестација за доделување на македонските награди за е-трговија за 2023 година “E-commerce Awards”. Манифестацијата се одржа во присуство на членките на АЕТМ, поддржувачите и партнерите, жири комисијата и наградените е-трговци, а целиот настан изобилуваше со богата програма составена од домашни уметници.

Билатерална работилница

15.03.2024
cefta
На 12 март 2024 година во Скопје, во организација на ГИЗ - Отворен регионален фонд за Југоисточна Европа - надворешна трговија и учесници на ЦЕФТА ( Централно европски договор за слободна трговија), се одржа Билатерална работилница на тема: Техничка помош за регулаторни и не нерегулаторни мерки за подобрување на прекугранична достава на пакети во Република Северна Македонија.