Корисници

Грижа и заштита на правата на корисниците во поштенски услуги

Лиценци

Издавање, контрола и ажурирање на сите лиценци за поштенски услуги

Информации

Побарајте информации од јавен карактер за поштенските услуги и субјекти

Завршна мисија за оцена на Твининг Проектот „Зајакнување на капацитетите на Агенцијата за пошти“

01.06.2023
Twinning P.
Во периодот од 29 мај до 01 јуни 2023 година, Агенцијата за пошти беше домаќин на консултантите – експерти од поштенската област од Република Хрватска кои беа задолжени за спроведување на мисијата за оцена на Твининг проектот (Twinning Review Mission). Во рамки на мисијата беа оценувани резултатите и активностите на 4-те компоненти кои беа составен дел од Твининг проектот.

Намален бројот на поднесени рекламации во 2022 година

30.05.2023
Рекламации
Податоците од Статистичкиот извештај за поштенските активности во Република Северна Македонија во 2022 година[1], во однос на рекламационите постапки покажуваат дека бројот на поднесени рекламации во 2022 година е намален за 26, 8 %, споредбено со поднесените рекламации во 2021 година.

Континуиран раст на обемот на пакети

29.05.2023
Slika-Paketi
На пазарот на поштенски услуги во Република Северна Македонија во 2022 година забележан е континуитет во растот на обемот на пакетите. Обемот на пакети е 5.766.070, кои сочинуваат 16% од вкупниот обем на поштенски пазар, најмногу до сега.
  • Куририте со велосипед им нудат на холандските купувачи опции за достава истиот ден
    Куририте со велосипед им нудат на холандските купувачи опции за достава истиот денФирмата „Пазл“ за доставата на пратки од електронска трговија се здружи со фирмата за курирски услуги „Забрзување“ заради обезбедување на достава истиот ден за клиенти кои купуваат онлајн со место на живеење во Амстердам, Ротердам и Хаг.  Услугата ќе биде достапна на онлајн купувачите покрај…
  • Агенцијата за пошти ја поддржува Европската недела на мобилност!
    Агенцијата за пошти ја поддржува Европската недела на мобилност!Европската недела на мобилност е најшироко распространета кампања за одржлива мобилност во светот. Се случува секоја година од 16 до 22 септември. Целта на кампањата е да се охрабрат европските локални власти да воведат и промовираат мерки за одржлив транспорт и да ги поканат граѓаните да пробаат…
  • ШТО СЕ ГУБИ КОГА РАКОПИСОТ БЛЕДНЕЕ
    ШТО СЕ ГУБИ КОГА РАКОПИСОТ БЛЕДНЕЕДали ракописот е важен? Не многу, според многу воспитувачи. Општите Основни стандарди, кои се усвоени во повеќето американски држави, наложуваат учење на разбирливо пишување, но само во градинка и прво одделение. После тоа, вниманието брзо се насочува кон ефикасност на тастатурата.

Завршна мисија за оцена на Твининг Проектот „Зајакнување на капацитетите на Агенцијата за пошти“

01.06.2023
Twinning P.
Во периодот од 29 мај до 01 јуни 2023 година, Агенцијата за пошти беше домаќин на консултантите – експерти од поштенската област од Република Хрватска кои беа задолжени за спроведување на мисијата за оцена на Твининг проектот (Twinning Review Mission). Во рамки на мисијата беа оценувани резултатите и активностите на 4-те компоненти кои беа составен дел од Твининг проектот.

Намален бројот на поднесени рекламации во 2022 година

30.05.2023
Рекламации
Податоците од Статистичкиот извештај за поштенските активности во Република Северна Македонија во 2022 година[1], во однос на рекламационите постапки покажуваат дека бројот на поднесени рекламации во 2022 година е намален за 26, 8 %, споредбено со поднесените рекламации во 2021 година.

Континуиран раст на обемот на пакети

29.05.2023
Slika-Paketi
На пазарот на поштенски услуги во Република Северна Македонија во 2022 година забележан е континуитет во растот на обемот на пакетите. Обемот на пакети е 5.766.070, кои сочинуваат 16% од вкупниот обем на поштенски пазар, најмногу до сега.

Доделени признанија во насока на афирмација на поштенскиот сектор

25.05.2023
Признанија
Агенцијата за пошти и во 2023 година продолжи со афирмација на работата на давателите на поштенски услуги со доделување на признанија и благодарници, со цел доближување на поштенската работа на пошироката јавност преку презентирање на добрите практики и примери на успешно работење.

Аврамоска Ѓореска: Апелираме до судската власт да придонесе во борбата против „дивите даватели“ кои обезбедуваат поштенски услуги без соодветно Општо овластување издадено од Агенцијата за пошти, преку изрекување на поригорозни прекршочни санкции

25.05.2023
Скопје, 23 мај 2023 (МИА) - Продолжува да опаѓа интересот за влез на пазарот на поштенски услуги, но намалениот број на оператори не ја намали понудата, обемот и приходите на поштенскиот пазар.  По минатогодишното намалување на бројот на даватели на поштенски услуги  за 10, од почетокот на годинава се укинати уште две  општи овластувања,  исто толку се издадени и на пазарот работат 35, покажуваат податоците презентирани на денешниот јавен состанок на Агенцијата за пошти.