Соопштенија

Усвоена Годишната програма за работа на Агенцијата за пошти за 2022 година

22.11.2021
Врз основа на член 16 став 1 алинеја 8 од Законот за поштенските услуги (,,Службен весник на Република Македонија,, бр. 158/2010, 27/2014, 42/2014, 187/2014, 146/2015, 31/2016, 190/2016, 64/2018, 248/2018, 27/2019 и ,,Службен весник на Република Северна Македонија,, бр. 275/2019 и 150/2021) Комисијата како орган на Агенцијата за пошти, на предлог на директорката, на состанокот одржан  на ден 22 ноември  2021 година:

Одржан 15-от состанок на Комисијата на Агенција за пошти во 2021 година

03.11.2021
Врз основа на член 15 ст. 1, член 16 ст. 1 алинеја 10 и член 19 ст. 3  од Законот за поштенските услуги („Службен весник на Република Македонија" бр.158/2010, 27/2014, 42/2014, 187/2014, 146/2015 и 31/2016, 64/2018, 248/2018, 27/2019, и „Службен весник на Република Северна Македонија" бр.275/2019 и бр.150/2021), Комисијата на Агенција за пошти, на предлог на директорката, на седницата одржана на ден 03 ноември  2021 година, преку апликацијата zoom донесе:

Награден конкурс за доделување на годишна награда за истражувачки труд од областа на поштенските услуги во Република Северна Македонија

27.10.2021
Konkurs
НАГРАДЕН КОНКУРС за истражувачки труд од областа на поштенските услуги во Република Северна Македонија на тема  „ Развојот на поштенскиот пазар во Република Северна Македонија“              Наградата ја доделува Агенцијата за пошти во паричен износ од 30.000 денари. Истражувачкиот труд треба да содржи осврт на развојот на македонскиот поштенски пазар и личен поглед кон неговата улога и значење во домашната економија.

Потпишан меморандум за соработка помеѓу АП и ОПМ

12.10.2021
APOPM
Денес во просториите на Агенцијата за пошти, м-р Билјана Аврамоска Ѓореска директорка на Агенцијата за пошти (АП ) и д-р Маријана Лончар Велкова претседател на Организацијата на потрошувачите на Македонија (ОПМ ) потпишаа Меморандум за соработка.

Светски ден на поштата

30.09.2021
WDP
Светскиот ден на поштата се празнува секоја година на 9 октомври. Тоа е годишнина од основањето на Светскиот поштенски сојуз (Universal Postal Union -UPU) во 1874 година во швајцарскиот град Берн. Целта на Светскиот ден на поштата е да ја подигне јавната свест за улогата на поштенскиот сектор во секојдневниот живот на луѓето и бизнисите и неговиот придонес за општествениот и економски развој на земјите.

Второ место за Бруно Ивановски од Република Северна Македонија на 50тиот Меѓународен конкурс за пишување писма

30.08.2021
50th
Победникот на овогодинешниот Меѓународен конкурс за пишување писма беше објавен  на последниот ден од  Конгресот на Светскиот поштенски сојуз во Абиџан, Брегот на Слоновата Коска. Овој настан во 2021 година претставува 50 годишнина на конкурсот за млади писатели. Оваа година победничка на конкурсот е 14 годишната Нубајша Ислам од Силхет, Бангладеш. Таа го доби првото место за своето писмо до нејзината малечка сестра за тешкотиите со кои се соочило нејзиното семејство за време на пандемијата Ковид-19. Темата на конкурсот оваа година беше - ,,Напиши писмо до член од твоето семејство во врска со искуството со Ковид-19”. Оваа година победничка на конкурсот е 14 годишната Нубајша Ислам од Силхет, Бангладеш. Таа го доби првото место за своето писмо до нејзината малечка сестра за тешкотиите со кои се соочило нејзиното семејство за време на пандемијата Ковид-19. Темата на конкурсот оваа година беше - ,,Напиши писмо до член од твоето семејство во врска со искуството со Ковид-19”.

Марјан Освалд од Словенија избран за заменик генерален директор на Светскиот поштенски сојуз (UPU)

26.08.2021
Marjan
На 27миот Светски поштенски конгрес земјите членки го изгласаа Марјан Освалд за позицијата заменик генерален директор на Светскиот поштенски сојуз (UPU). За време на гласањето за заменик директор на UPU, Марјан Освалд од Словенија беше избран во вториот круг со вкупно 86 гласови. Откако заврши гласањето, г-дин Освалд изјави: ,, Многу сум среќен и горд што сум тука”.

Масахико Метоки од Јапонија избран за генерален директор на Светскиот поштенски сојуз (UPU)

26.08.2021
Masahiko
На 27миот Светски поштенски конгрес земјите членки го изгласаа Масахико Метоки за позицијата генерален директор на Светскиот поштенски сојуз (UPU). На социјалните медиуми г-дин Масахико Метоки изјави: ,, За мене е огромна чест и искрено им се заблагодарувам на земјите членки и луѓето кои ме поддржаа. Целосно ќе се посветам за светла иднина на UPU.”